Kookvideo's & Recepten

Gepekelde maiskip met citroen en rozemarijn

Gepekelde maiskip

BENODIGDHEDEN:

hoofdgerecht 4 personen
Begin een dag tevoren met dit gerecht – de kip moet vóór bereiding 24 uur in de pekel.
De pekel:
100 g suiker
150 g grijs (of grof) zeezout
5 takjes tijm
6 laurierblaadjes
1 (Kemper) maïskip van ± 1,5 kg
2 (bio)citroenen
5 takjes rozemarijn
1 el (boeren-)roomboter (of 4 el als je de kip niet aan het spit bereidt)

 BEREIDINGSWIJZE:

(Marineren ± 24 uur / bereiden ± 15 min. / oven ± oven 1 uur tot 1 uur en 15 min.)

  • Roer door 2 l water de suiker, het zeezout, 5 takjes tijm en de laurierblaadjes. Laat de kip in een hoge pan of passende schaal 24 uur in het mengsel pekelen.
  • Snijd de citroenen in parten. Haal de kip uit de pekel en stop goed vol met citroen en takjes rozemarijn, smeer het vel in met 1 el roomboter. Rijg de kip aan het spit en zet de oven op de spitstand (grillstand) en gril hem gaar in ± 1 uur. Prik ter controle een prikker in het dikste deel van de poot van de kip: als er helder vocht uitkomt, is de kip gaar.
  • Je kunt de kip ook in de oven bereiden zonder spit. Verwarm de oven dan voor op 160ºC. Verhit 1 el boter in een braadpan en braad de kip rondom aan in ± 10 min. Doe de kip nu in een ovenschaal en verdeel de overgebleven 3 el (zachte) roomboter over de kip. Braad de kip gaar in ± 1 uur en 15 min. Bedruip de kip om de 5 min. met braadvocht: dit is heel belangrijk voor een knapperig vel en sappige kip. Draai ’m af en toe een slagje.

TIP VAN NEFF:
Een beetje stoom doet wonderen voor veel bak- en braadgerechten. In de Neff ovens met VarioSteam (Lees meer over VarioSteam) wordt een uniek heteluchtsysteem (Lees meer over Circo Therm) gecombineerd met stoom, zo wordt de kip knapperig en mooi egaal bruin van buiten en mals en sappig van binnen.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MqKg5rVwSf8[/youtube]