Werkbladen

Composiet (steen)

Composiet (steen) werkblad wordt vervaardigd van fijne en grovere deeltjes kwarts en graniet. Om die harde korrels te binden, wordt er een superieure polyesterhars doorheen gemengd die voorzien is van kleurstoffen. Na persing onder extreem hoge druk worden uiteindelijk platen verkregen waarin de natuurlijke patronen van het steen bewaard zijn gebleven, het oppervlak is dusdanig gesloten, dat het intrekken van vuil, vetten, vloeistoffen en kleurstoffen bijna niet mogelijk is (werkbladen zijn gevoelig  voor contact met sterk alkalische  middelen), en de kleuren variëren van tijdloos-naturel tot modern. En de keuze uit al die tinten hoeft u niet te maken bij de steenfabriek, zoals bij sommige granietsoorten moet, maar gewoon bij ons, omdat composietsteen minder grillig is dan natuursteen. De 13 mm dikke toplaag wordt, tot slot, nog onderlijmd met een drager.

Eigenschappen

 

* Hoewel Composiet (steen) werkblad hittebestendig is, zult u wel altijd met onderzetters moeten werken. Door te hoge temperaturen kan er namelijk een thermoshock ontstaan. Gebruikt u ook standaard een snijplank. Zoals bij natuursteen kan ook het oppervlak van composietsteen incidenteel kleine putjes of concentraties van mineralen of pigmenten vertonen; dit is inherent aan het materiaal en heeft geen nadelige invloed op de eigenschappen ervan. Sommige bladen vertonen al bij aflevering kleine putjes, gaatjes en/of oppervlakkrasjes, als gevolg van de stukjes spiegel die worden toegevoegd om een mooie schittering te verkrijgen. De gezoete uitvoeringen zijn weer gevoeliger voor vlekken, en zullen snel spatten en vingerafdrukken vertonen. Door omgevingskleuren en lichtinval kan het matte oppervlak van vooral de donkere (zwarte) bladen eruit gaan zien alsof het niet overal gelijk van tint is. Bij de lichte en meer gemêleerde tinten wordt er nauwelijks hinder van ondervonden. Overigens vallen al deze ( te verwachten) oneffenheden niet onder de garantie.

De alkalische middelen  waarmee u in ieder geval het contact met het Composiet (steen) werkblad moet voorkomen zijn ondermeer alle gootsteen ontstoppers, ovenreinigers, vaatwassertabletten, middelen met chloor en bleek, (verf) oplosmiddelen enz. Deze middelen  hebben een nadelig  effect op de kleurpigmenten en kunnen de kleur zelfs onherstelbaar laten verdwijnen.