Werkbladen

Graniet

Graniet is een delfstof die diep in de aardlaag ontstaat door stolling van vloeibare mineralen, waaronder kwarts. In de loop van miljoenen jaren wordt het door natuurlijke krachten naar boven gestuwd. Daar waar het door erosie is blootgelegd, wordt het gedolven: in de groeven van Brazilië, Zuid-Afrika, China, India, Scandinavië en de landen rondom de Middellandse Zee. De uitgehakte blokken graniet worden rechtstreeks naar de steenhouwerij gebracht, waar er centimeters dikke platen van worden gemaakt. Deze ruwe platen worden vervolgens geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand, waardoor ze een meer of minder glanzende of antiekachtige uitstraling krijgen, die de keuken een luxe aanzien geeft.

U heeft keuze uit drie varianten: gepolijst graniet (hoogglans), gezoet graniet (zogenoemde eiglans) en gebrand graniet (antiek). Ook zijn de bladen verkrijgbaar in verschillende diktes.

Eigenschappen

 

* Hoewel graniet hittebestendig is, zult u wel altijd met onderzetters moeten werken. Door te hoge temperaturen kan er namelijk een thermoshock ontstaan. Gebruikt u ook standaard een snijplank. Bij natuursteen kan het oppervlak incidenteel kleine putjes of concentraties van mineralen of pigmenten vertonen; dit is inherent aan het materiaal en heeft geen nadelige invloed op de eigenschappen ervan. De gezoete uitvoeringen zijn  gevoeliger voor vlekken, en zullen sneller spatten en vingerafdrukken vertonen. Door omgevingskleuren en lichtinval kan het matte oppervlak van vooral de donkere (zwarte) bladen eruit gaan zien alsof het niet overal gelijk van tint is. Bij de lichte en meer gemêleerde tinten wordt er nauwelijks hinder van ondervonden. Overigens vallen al deze te verwachten) oneffenheden niet onder de garantie